מתמודדים עם הפחדים: הכול על טיפול CBT

You are currently viewing מתמודדים עם הפחדים: הכול על טיפול CBT

אנשים רבים המתמודדים עם חרדות, דיכאון או מצבים נפשיים אחרים מחפשים טיפול שיעזור להם להתמודד עם האתגרים הכרוכים בכך. טיפול CBT יכול לעזור למטופל ולשנות את דפוסי החשיבה השליליים שלו. מהו טיפול CBT ולמי הוא מיועד? מה יתרונותיו ומהם השלבים בטיפול CBT? כל התשובות ומידע נוסף במאמר שלפניכם.

מה זה טיפול CBT?

טיפול קוגניטיבי התנהגותי, או טיפול CBT, הוא טיפול ריגשי ממוקד מטרה, המתמקד בהווה ומכוון לפתרון בעיות. CBT מתמקד בקוגניציה – החשיבה של המטופל, ובהתנהגות – המעשים של המטופל, מתוך הבנה שהפירוש שאנשים נותנים לסיטואציה מסוימת משפיע על התגובה שלהם יותר מאשר הסיטואציה עצמה. תוכלו לקבל מידע על CBT באתר חיבורים או ממטפל מוסמך.

למי מיועד טיפול CBT?

הטיפול הוכח כיעיל בטיפול במגוון בעיות נפשיות, כמו:

  • חרדות כמו חרדת בחינות או חרדה חברתית
  • דיכאון
  • OCD
  • הפרעות חרדה שונות כמו פוביות
  • הפרעות כמו הפרעה פוסט-טראומתית או פוסט טראומה מורכבת
  • הפרעות אישיות
  • הפרעות אכילה

מה היתרונות של טיפול CBT?

אנשים הבוחרים לפנות לטיפול CBT ייהנו מיתרונותיו הרבים, ביניהם:

  • טיפול קצר מועד – טיפולים פסיכולוגים אורכים זמן רב, ולעיתים קרובות אף מספר שנים. טיפול CBT לעומתו הוא טיפול קצר שנמשך בממוצע כשלושה עד שישה חודשים.
  • טיפול ממוקד – מהות הטיפול היא בכאן ועכשיו, מה אפשר לעשות כדי להקל על המצוקה. במהלך הטיפול המטופל מקבל כלים פרקטיים ליישום מיידי בחיי היומיום, המסייעים לו להתגבר על מצבים מאתגרים.
  • טיפול בשורש הבעיה– הטיפול מסייע בהבנת הקשיים הגורמים לבעיה ולתסמיניה, זיהוי דפוסי מחשבה לא יעילים והחלפתם בדפוסי מחשבה חיוביים, וכן בהכלת רגשות שונים בלי לפעול באופן אימפולסיבי.
  • אקטיביות המטופל – בסוף טיפול CBT המטופל מקבל "שיעורי בית" שמסייעים לו לתרגל ולהפנים את מה שנלמד במסגרת המפגשים, וכן מאפשר לבדוק את הצלחת הטכניקות הטיפוליות.
  • תוצאות לטווח הארוך – טיפולCBT מתמקד בשורש הבעיה, מסייע ברכישת כלים יישומיים ומאפשר למטופל להתמודד בהצלחה עם סיטואציות או בעיות דומות גם לאחר סיום הטיפול ובהמשך חייו.

 

 

שלבי התהליך בטיפול CBT

טיפול CBT מורכב מארבעה שלבים מובנים:

  1. זיהוי הבעיה – בשלב הראשון המטופל מספר על הסימפטומים, האתגרים והקשיים השונים שאיתם הוא חי. לעיתים משתמשים בשאלונים שמאפשרים אבחון מדויק יותר של הבעיה. הבנת הבעיה מסייעת להגדרת מטרות הטיפול לטווח הקצר והארוך.
  2. העלאת המודעות לדפוסי חשיבה שליליים – בשלב זה נכנסים לפרטי המחשבות וההתנהגויות של התסמינים שתוארו ומנתחים אותם. דוגמאות לכך יהיו תפיסות שונות שיש למטופל, התנהגויות שנובעות ממחשבות ועוד.
  3. הפרדה בין תפיסה מציאותית לחשיבה שלילית – המטפל יבקש מהמטופל להקדיש תשומת לב לתגובותיו הגופניות או הרגשיות לכל מצב שנתפס כמאיים, ולהסתכל על הסיטואציה המציאותית באופן אובייקטיבי ככל הניתן.
  4. ניתוח והסקת מסקנות – ניתוח התגובות השליליות באופן רציונאלי והסקת מסקנות בנוגע להגיון או לנטייה הקוגניטיבית שעליהן מבוססות תגובות אלו.
  5. החלפת מחשבות שליליות במחשבות מציאותיות – למידת כלים לזיהוי ושינוי החשיבה וחשיפות הדרגתיות המסגלות התמודדות חדשה ויעילה יותר, כמו גם מחשבות מציאותיות שישפרו את המצב הרגשי, את התנהגותו של המטופל ואת תגובותיו לסיטואציות שונות.

לסיכום

טיפול CBT מיועד לטיפול במגוון בעיות נפשיות, ומתבסס על התפיסה לפיה ההתנהגות שלנו מתבססת על המחשבות החיוביות או השליליות לגבי העולם ולגבי אנשים. במהלך הטיפול המטופל לומד כיצד להיות בכאן ועכשיו, לזהות דפוסי חשיבה שליליים ולשנות אותם. טיפול CBT הוא קצר מועד וממוקד, המטפל בשורש הבעיה וגורם למטופל להיות אקטיבי בדרך להקלה והטבה בתסמינים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.