לפעמים נסיבות החיים גורמות לנו לפגיעה בתפקוד של כל מה שקשור לשלד שלנו ולרקמות המקיפות אותו. פגיעה טראומטית, פגמים מולדים ודלקות עלולים להשפיע על התפקוד היום יומי שלנו, והם דורשים טיפול מקיף בתחום האורתופדיה כדי לשקם את הגוף ולהחזיר לו את היכולות שלו. הינה כל מה שחשוב לדעת על שיקום אורתופדי.
מהו שיקום אורתופדי ומהי מטרתו?
שיקום אורתופדי הוא תהליך טיפולי המיועד לסייע למטופלים הסובלים מבעיות אורתופדיות שונות, כמו פגיעות בעצמות, במפרקים, בגידים או בשרירים. מטרתו העיקרית של השיקום האורתופדי היא לאפשר למטופל לחזור לתפקוד מיטבי ולשפר את איכות חייו לאחר טראומה או ניתוח. יש לתוכנית של שיקום אורתופדי כמה מטרות עיקריות כמו הפחתת כאב ואי נוחות, שיפור טווח התנועה והגמישות של המפרקים, חיזוק השרירים התומכים, שיפור היציבה והקואורדינציה, וחזרה הדרגתית לפעילויות יום יומיות ולתפקוד עצמאי.
תהליך השיקום כולל מגוון רחב של טכניקות טיפוליות, הכוללות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, הידרותרפיה ושיטות נוספות. הצוות המקצועי העוזר במטופל מורכב ממומחים בתחומים שונים, ביניהם אורתופד מומחה, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים ועובדים סוציאליים.
מצבים אורתופדיים המצריכים תהליך שיקום
יש מצבים אורתופדיים רבים ומגוונים העשויים להצריך טיפול שיקומי, שהוא חשוב מאוד להחלמה ולחזרה לשגרה. הינה כמה מהנפוצים שבהם:
- שברים בעצמות
- פציעות בגידים, ברצועות או בשרירים
- החלפות מפרקים (ברך, ירך, כתף)
- בעיות בעמוד השדרה (פריצת דיסק, בלט דיסק)
- מחלות ניווניות (שחיקת סחוס, דלקת מפרקים)
- עיוותים אורתופדיים מולדים
תהליך השיקום האורתופדי בבית החולים ולאחר מכן
תהליך השיקום האורתופדי מותאם באופן אישי לצרכיו הספציפיים של כל מטופל, בהתבסס על הבעיה האורתופדית שממנה הוא סובל, על חומרתה, על גיל המטופל ועל מצב הבריאות הכללי שלו.
במקרים מסוימים, כשמדובר בפגיעות אורתופדיות מורכבות או לאחר ניתוחים נרחבים, תהליך השיקום יחל כבר בבית החולים. במסגרת האשפוז המטופל יקבל טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים, במטרה לסייע לו להתחיל ולהניע את האזור הפגוע ולרכוש מיומנויות בסיסיות הנחוצות להתנהלות עצמאית. בשלב זה ניתן דגש רב על הדרכת המטופל ובני משפחתו לגבי תרגילים ופעילויות שיש לבצע גם לאחר השחרור מהאשפוז, לצד אמצעי זהירות והגבלות הכרחיות.
עם השחרור מבית החולים, תהליך השיקום האורתופדי ממשיך בעיקר בבית ובמכוני שיקום. בשלב הזה המטופל מגיע באופן קבוע למכון פיזיותרפיה או למרפאה אורתופדית, שם הוא מקבל טיפולים ממוקדים וייעודיים. במקביל, חשוב להמשיך ולבצע את התרגילים ושגרת הטיפול גם בבית כדי להבטיח התקדמות רציפה והשגת היעדים השיקומיים. עם הזמן, ובהתאם להתקדמות האישית, תדירות הטיפולים תרד, והדגש יועבר לשמירה על ההישגים ומניעת החזרה של הבעיה.
יש אנשים הפונים בשלב כזה או אחר לאורתופד פרטי להמשך מעקב וליווי צמודים ופרטניים. אם אתם מעוניינים לפנות למגזר הפרטי בנושא הזה כדאי לכם לקרוא בקישור שכאן https://www.orthoguy.co.il/privateorthopedist את כל מה שאתם צריכים לדעת על פגישה עם אורתופד פרטי והמחיר שתשלמו על ייעוץ כזה.
טכניקות ושיטות לשיקום אורתופדי
השיקום האורתופדי כולל מגוון רחב של טכניקות טיפוליות, המותאמות באופן פרטני למצבו של כל מטופל:
- תרגילים לחיזוק השרירים ולייצוב המפרקים
- תרגילי מתיחה להגדלת טווח התנועה
- עיסוי רקמות עמוק
- שימוש באמצעים פיזיקליים (חום, קור, גלי הלם)
- הידרותרפיה (טיפול במים)
- שימוש בעזרים אורתופדיים (קביים, מקל הליכה, סדים)
השילוב האופטימלי בין הטכניקות השונות נקבע על ידי הצוות המטפל, תוך התחשבות במצבו הרפואי של המטופל, ביעדי הטיפול ובהעדפותיו האישיות.
אבחון וקביעת תוכנית טיפול
כל תהליך שיקומי מתחיל באבחון מקיף ומעמיק של מצבו של המטופל. בשלב הזה האורתופד והפיזיותרפיסט יבצעו הערכה מפורטת, הכוללת איסוף מידע לגבי הסימפטומים שהמטופל חווה, בדיקה גופנית, וסקירת בדיקות דימות (צילומי רנטגן, MRI, CT) שכבר נעשו. על בסיס הנתונים שנאספו יגובשו מטרות הטיפול הספציפיות, ותיבנה תוכנית טיפול מפורטת המגדירה את שיטות הטיפול הנחוצות, וגם את אופי ומשך הטיפולים.
תרגילים לחיזוק והגמשת הגוף
תרגילי חיזוק והגמשה הם הבסיס לכל תוכנית של שיקום אורתופדי. המטרה העיקרית היא לשקם את התפקוד של השרירים, הגידים והמפרקים שנפגעו, וכן לשפר את היכולות התנועתיות של המטופל. בין התרגילים הנפוצים בתחום יש תרגילי התנגדות (עם משקולות או רצועות אלסטיות), תרגילי מתיחה סטטיים ודינמיים, ותרגילי יציבה. ככל שהמטופל מתקדם, רמת הקושי והמורכבות של התרגילים תעלה בהדרגה.
שימוש במכשירים ואביזרים לשיקום
במקרים רבים תהליך השיקום האורתופדי דורש שימוש באמצעי עזר ומכשור רפואי ייעודי. הינה כמה דוגמאות:
- קביים או מקל הליכה להקלה של ההליכה וההתניידות
- סדים או קיבועים להגבלת התנועה ולשמירה על יציבות
- מכשירי אלקטרותרפיה (כגון TENS) להפחתת כאב
- אביזרי קירור לצמצום נפיחות
- עזרים אורתופדיים מותאמים אישית (כמו מדרסים)
השימוש באמצעים אלו נעשה תחת הנחיה והדרכה של הצוות המטפל, במטרה להבטיח יעילות מרבית ולמנוע סיבוכים אפשריים.
הדרכה ותמיכה למטופל ולמשפחתו
מרכיב חשוב נוסף בשיקום האורתופדי הוא מתן הדרכה ותמיכה למטופל ולבני משפחתו. תהליך ההחלמה עשוי להיות ממושך ומאתגר, ועל כן חשוב להעניק כלים ומשאבים שיסייעו בהתמודדות. ההדרכה תתמקד בנושאים כמו ביצוע נכון של תרגילים, שימוש באמצעי עזר, התאמת הבית והסביבה, ושמירה על אורח חיים בריא. במקביל תינתן תמיכה רגשית למטופל ולמשפחה, תוך התייחסות לקשיים וחששות שעשויים להתעורר לאורך הדרך.
סיכום
שיקום אורתופדי הוא תהליך חשוב, המחייב מעורבות פעילה של המטופל ושיתוף פעולה מלא עם הצוות המקצועי. בעזרת גישה מתואמת ועקבית, המשלבת מומחיות אורתופדית, פיזיותרפיה מקצועית ותמיכה כוללת, ניתן להשיג את המטרה המשותפת – החזרת המטופל לתפקוד מיטבי ואיכות חיים משופרת.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.