לשון הרע: מה אומרת היהדות בנושא?

You are currently viewing לשון הרע: מה אומרת היהדות בנושא?

כמה פעמים יצא לכם לשוחח עם אנשים שאתם מכירים ולדבר סרה על אנשים כאלו ואחרים שאתם מכירים? האם הרגשתם טוב לאחר שיחות כאלו? האם יצא לכם לחשוב פעם אם גם אתם הייתם מתישהו הנושא של שיחה כזו בין אנשים שמכירים אתכם? איך זה גרם לכם להרגיש באותו הרגע? ובכן –  כל השאלות הללו נופלות תחת הקטגוריה של אחד הנושאים המדוברים ביותר ביהדות שמעסיק גם אנשים חילוניים בלי ספק ונקרא ״לשון הרע״. אנחנו יכולים להתייחס לזה כאל רכילות צהובה ותו לו, אבל כולנו יודעים שלדברים הללו בהחלט עשויות להיות השלכות שליליות מרחיקות לכת. הנושא המעניין והחשוב הזה הוא בהחלט דבר שצריך להכיר לעומק וכעת אנו רוצים לנסות ולהבין על קצה המזלג מה עמדתה של היהדות בנושא.

לא בטוחים לגבי דברים מסוימים? כך תמצאו מידע חשוב בנושא לשון הרע

עוד לפני שנתחיל ונדבר על עמדתה של היהדות בנוגע ללשון הרע, אנו רוצים להכיר לכם מקור מידע מצוין בנושא של הלכות לשון הרע. מדובר על אתר אינטרנט ייחודי ויוצא דופן שבו ניתן להתייעץ עם אברכים חכמים בכל שאלה שמעניינת אתכם. מעבר לכך ניתן למצוא פסיקות חשובות באתר וכן תשובות לשאלות ששאלו אנשים אחרים בעבר וכל ההלכות הן על פי מסורת הרב עובדיה יוסף.

מקור הצרות והקשיים של עם ישראל

כידוע, היהדות כוללת הרבה מאד נושאים המעוררים מחלוקת ונושא לדיון. עם זאת נראה כי ישנה תמימות דעים באשר למקומה של לשון הרע בהיסטוריה של העם היהודי וכן באשר לעתידו. על פי רבנים וחכמים רבים, הסיבות לגלות העם היהודי וכן לאירועים כמו מוות של חכמים גדולים או חורבן בית המקדש מקורן בלשון הרע.

לשון הרע: מה אומרת היהדות בנושא?

לשון הרע חוסמת את ערוץ התקשורת להשם

על פי ספר הזוהר, מי שחוטא בלשון הרע התפילה שלו לא מגיעה אל הבורא בגלל שקיימת בו רוח של טומאה. עם זאת מי שיתקן את דרכיו וימנע מלשון הרע יוכל לחדש את ערוץ התקשורת החשוב הזה.

לא רק רכילות

נכון, נושא רכילות הוא המוכר ביותר המתקשר ללשון הרע והיא בהחלט אסורה על פי ההלכה. עם זאת המושג ביהדות הוא רחב הרבה יותר וכולל גם:

  • לשון הרע: לספר לאדם או לקבוצת אנשים דבר שהוא רע או מזיק לאדם.
  • אבק לשון הרע: כלומר – רמיזות שעלולות להביא ללשון הרע. למשל ״עדיף שלא נדבר על איציק״ בעניין כזה או אחר. למשל דברי שבח על אדם כלשהו בפני שונאיו שעשויים לדחוף אותם ללשון הרע כלפיו. לעיתים אף דברים שמותר כביכול להגיד אך השומע יכול לפרש אותם לרעה.
  • הוצאת דיבה: פרסום דבר שקר כזה או אחר על אדם.

בסופו של דבר היהדות כוללת גישות שונות לגבי נושאים שונים. נראה כי התפיסה לגבי לשון הרע היא תפיסה אנושית ומוסרית בהחלט וכזו שכדאי לכל אדם באשר הוא לאמץ.