מה כדאי לדעת לפני שקונים דירה?

You are currently viewing מה כדאי לדעת לפני שקונים דירה?

סביר להניח שרכישת דירה תהיה הדבר היקר ביותר שאי פעם תרכשו, ועל כן אם לפני בחירת קורס או לפני רכישת רכב אתם מתלבטים ועורכים אינספור בדיקות, הרי שלפני רכישת דירה אין ספק שראוי לעצור ולבחון מגוון פרמטרים חשובים, וכיוון שהרשימה ארוכה, אגדנו עבורכם את עיקרי הדברים – אם על מנת שגם כעבור חמש שנים תישארו מרוצים ואם על מנת שתדעו בדיוק לתוך מה אתם נכנסים.

ביחנו את הבלתי נראה

מוטב להבין שדירה מכילה מגוון נדבכים נוספים, מלבד אלו שניתן למדוד ולחוש. אי לכך לצד העובדה שחשוב לדעת מהו הגודל המדויק של הדירה, כמה חדרים היא מכילה וכמה כיווני רוח היא מציעה, גם חשוב להבין מה הפוטנציאל הרווחי שלה. מכאן שראוי לבחון האם קיימים אחוזי בנייה שטרם נוצלו, האם קיימים מטרדים סביבתיים שעשויים לפגוע בערך שלה (כגון כביש סואן או מוסד לימודי בקרבת מקום), מיהם השכנים, מיהם הבעלים החוקיים של הדירה, האם הדירה כוללת את סך האישורים הנחוצים (כדוגמה נציין שיש לבחון האם סגירת המרפסת הוסדרה כחוק), האם הדירה עומדת בקריטריונים של תמ"א 38 (עשוי להעצים את ערך הדירה) וכדומה.

העלו שאלות קשות!

תמיד רצוי להיערך לתרחישים פחות אידאליים ולהבין מהי המשמעות המלאה. כך למשל מראש יש להבהיר מה קורה אם המפתח לדירה נמסר באיחור, אם לאחר הרכישה מתגלה בעיה מהותית בתשתית, כיצד מתנהלים אם דורשים להימנע מחתימה על "זיכרון דברים" (זיכרון דברים יפגע בכושר המיקוח שלכם), כיצד פועלים אם לאחר התשלום מגלים שהמחיר אינו כולל הוצאות פיתוח, ראוי לבחון מראש האם יתאפשר לשנות את מועד התשלום (בהנחה ויתעורר הצורך) וכדומה.

לקראת חתימה על חוזה

אם חשבתם שתוכלו לחסוך את ההוצאה על עורך דין, מוטב שתחשבו שוב. שכר הטרחה של עורך דין נע בין אחוז לשניים מסך ערך הדירה. לא זול, אך לצד העובדה שיש לשלם, קחו בחשבון שעו"ד עשוי לחסוך עבורכם לא מעט ובו זמנית למנוע קיום של עסקה פסולה. עורך דין יסייע בכול הנוגע למס שבח, ייבחן חריגות בנייה, יוודא שהקונה מקבל בדיוק מה שהוא משלם עבורו, יעשה סדר בכול הנוגע למשכנתא ובאופן כללי ייצג את האינטרסים של הקונה וישיג את העסקה הטובה ביותר.

קניית דירה

כיצד משיגים את ההון הנחוץ

הרבה פעמים אנשים מבקשים לרכוש דירה, אך מתקשים להבין מאין יביאו את ההון הנחוץ. פה נציין שיש לבחון את שתי החלופות הבאות:

  1. זכאות לסיוע מטעם המדינה
  2. לקיחת משכנתא

מבחינת סיוע מטעם המדינה, פנו למשרד השיכון (ולו באמצעות האתר) ולבחון האם עומדים בסטנדרטים. מבחינת משכנתא, רצוי להבין שמדובר בהלוואה ארוכת טווח ולהיעזר ב"מחשבון הלוואה" (ממחיש כיצד סכום ההלוואה משתנה בהתאם לגובה הריבית). כמו כן, על מנת ליהנות ממשכנתא צריך להחזיק בסכום שמהווה 25% מערך הדירה (ברוב המקרים) וצריך לוודא שאתם מחזיקים בעבודה יציבה בעלת הכנסה קבועה. עדיין ישנה בעיה? תשקלו להיעזר בהלוואות ייעודיות.

היו ערים למחיר הסופי

לבסוף נציין שהמחיר הסופי אינו מסתכם במחיר הדירה, אלא בין היתר יש להיות ערוכים להוצאות נוספות, קרי הוצאות שנוגעות להיטל השבחה, מקרקעי ישראל, שכר טרחה של עורך דין, הובלה, שכירות זמנית (עד שיתאפשר להיכנס לדירה החדשה), שיפוץ נחוץ, משכנתא ודמי תיווך.

הפתעות בלתי צפויות

מרגישים יותר מוכנים לקראת רכישת דירה? זוהי רק ההתחלה! עברו על סך הבדיקות, הבינו בדיוק מה מחפשים, אל תרכשו דירה שהמחיר שלה מצריך לעבוד סביב השעון, היעזרו באנשי מקצוע ייעודיים ותמיד תהיו מוכנים להפתעות בלתי צפויות – אם מבחינת לו"ז ואם מבחינת ליקויים ופרמטרים סביבתיים. בהצלחה!